Кои храни да избягвате, ако искате красиви и бели зъби?

Като започнем от прекомерното използване на вода за уста, преминем през честото похапване на плодове с висока киселинност и стигнем до нередовната грижа за устната кухина. Това са основните фактори, причиняващи пожълтяване на зъбите.

Видове оцветявания на зъбите

Съществуват временни и трайни оцветявания. При временните – пожълтяването на зъбите се получава от консумацията на определени храни и напитки като кафе, червено вино, боворинки, цвекло и др.

Трайното оцветяване на зъбите се дължи на ген – вродени или придобити дефекти, причинени от различни увреждания, възникнали в процеса на развитие на зъбните зародиши. 

Несъмнено обаче бялата и красива усмивка дава увереност и е признак за добро физическо здраве. Всеки иска да я има!

Оказва се, че много често някои определени действия, които редовно извършваме в ежедневието си, са пречка именно за това.

teeth-1670434_960_720

Вредните навици, които водят до пожълтяване на зъбите

  1. Плодове и зеленчуци с висока киселинност

Пожълтяването на зъбите понякога е вследствие на нередовна грижа за устата особено след приемане на цитрусови плодове и газирани напитки, които изтъняват емайла. Специалистите препоръчват след изяждането на един портокал, да изпиете чаша с вода.

  1. Миенето с вода за уста

Водата за уста няма как да навреди на усмивката Ви, освен ако не започнете да я употребявате твърде често. Или използвате вода за уста с високо съдържание на киселини, които разрушават зъбния емайл. Прекаленото изплакване на устата намалява слюнката, която е изключително важна за здравината на зъбите.

  1. Сладко

Сладките неща са порокът, от който човек трудно може да се откаже. Именно те най-много вредят на зъбите. Сладкото увеличава киселенността в устната кухина, вредна за емайла.

  1. Чай или кафе през целия ден

Хората, които обичат да си пийват чай или кафе, не се изненадват, че зъбите им са жълти. Пиенето на повече от две чаши кафе на ден означава, че зъбите Ви са в постоянен контакт с оцветяващата напитка.

  1. Пропуски в устната хигиена

Много хора забравят, че освен миенето на зъбите по два пъти на ден, трябва да се ползва и конец. Той достига до местата, където четката не може. Освен това предотвратява натрупването на плака върху емайла. 

Не забравяйте и редовно да посещавате зъболекаря си за почистване на зъбния камък и други натрупвания, с които не можете да се справите сами.