бременна-жена

Вероятно е тази тенденция да се наблюдава, защото жените, които стават рано, водят по-здравословен начин на живот. Това обясняват изследователите от Универистета „Warwick” в Англия.

 

Планувате да станете майка? Проучването посочва, че ако имате намерение да забременявате, първо трябва да промените ежедневните си навици.

„Като цяло раннобудните са по-склонни да водят здравословен начин на живот, отколкото „нощните птици“. Раннобудните е по-малко вероятно да пушат, да наддават тегло или да страдат от диабет или сърдечно-съдови заболявания. Ако са налични някои от горните показатели, е по-малко вероятно да забременеете.” Това казва  проф. Гералдин Хартсхорн.

„Здравословният начин на живот е винаги на първо място, когато говорим за жени, желаещи да забременеят. Но, ако първо се замислите какъв начин на живот водите – дали предпочитате да станете рано и да прекарате един пълноценен ден или да стоите будна до късните дебри на нощта – тогава можете да решите дали има нещо, което може да промените.”, казва още Хартсхорн.

В проучването са взели участие повече от 100 жени, които са били попитани в коя час си лягат и кога стават от сън.

семейство-мама-татко-бебе-лежат

Резултатите от проучването са представени на годишната конференция на Британската Асоциация по Плодовитост. Те посочват, че повече от ¾ от ранобудните жени успяват да забременеят.  За сравнение – само около 1/3 от жените – т.нар. „нощни птици”, успяват да заченат.

„Това е пилотно проучване и за момента искаме да започнем да следим нивата на съня и хормоните на жените, за да видим доколко техните рутинни ежедневия са свързани със забременяването”, казва оше Хартсхор.

„Всъщност, ако повторим тези резултати, но накараме хората да променят навиците си и да си лягат по-рано и да се събудят по-рано, бихме стигнали до нови изчисления”, допълва тя.