Ако обичате.. Не! Ако обожавате… Не! Ако сте пленени… от шоколад, знаете как въздейства на тялото и начина на живот. Шоколадът се прави от какаови зърна – изпечени и смачкани до постигането на шоколадовото нормално състояние, което си купуваме от магазина. Каковите зърна имат сладко горчив вкус и затова производителите се стремят да го смесват с подсладители или захари – за да направят крайния продукт толкова вкусен.

Известно е, че шоколадът е пръв приятел на човека и бори стреса, успокоява ума и е афродизиак, тъй като повишава нивото на серотонин и ендорфин в мозъка ни. Всъщност, черният шоколад е известни с лечебните си свойства. Независимо от това, което пишем за състава и производството на шоколада, сигурни сме, че точно следващите 13 факта ще Ви накарат да вземете точно сега един и да го изядете… ама целия!

Шоколадът е зеленчук. Е.. не точно

Шоколадът е продукт от какаови зърна, отгледани в шушулки на тропически какаови дървета. Какаовото дърво е част от семейство Malvaceae, заедно с бамята и памука. Така че, можем да кажем, че всъщност шоколадът е зеленчук.

Белият шоколад всъщност не е шоколад

Една от основните съставки на всеки вид шоколад е какаото или какаовите зърна. Докато при белия шоколад в състава му влиза голямо количество крем или друг млечен придукт, заедно със захар. Цялата консистенция на белия шоколад съдържа дори по-малко от 10% естествени продукти.

Шоколадът не е предназначен за животни

Шоколадът и основно всички какаови продукти може да бъдат опасни за животните, защото съдържат токсично вещество, наречено теобромин. Ние, хората, лесно можем да приемем и обработим това вещество с тялото си, но за животните е необходимо доста повече време.

Шоколадът предотвратява кариеси

Кариесите се появяват, когато в устата Ви се настани бактерията, която превръща захарта в киселина. В същото време, антибактериалните свойства на какаовите зърна възпрепятстват растежа на тази бактерия  и предпазват от кариеси. Пийте черен шоколад, тъй като той съдържа голямо количество какао. Но не си въобразяватйте, че това Ви задължава да ядеде по един шоколад на ден.

Да си отглеждате какаово дърво не е лесно

За да отгледате едно какаово дърво и то да порастне достатъчно, е нужно около 1 година и то, за да получите около 10-тина какови зърна.

Броят на шоколадовите аромати по света е огромен

Известно е, че шоколадът има повече от 500 различни ухания, докато виното например има само 200. Интересно е, колко от тях сте пробвали?

Каковите зърна са се използвали като валута

Акстеците са обичали и са ценели много какаовите зърна и то до тaкава степен, че са ги използвали за валута по време на цивилизацията.

Каковите дървета са безсмъртни…почти

Какаовите дървета всъщност са тропични растения. Техният живот е около 200 години. Но интересното е, че те дават какаови зърна само през 25 години от живота си.

Първото шоколадово изкушение е било горещият шоколад

За някои може да прозвучи смешно, но не шоколадовите барове са първите шоколадови изделия. Какаото се е сварявало в Азтек и Мексико. Но няма нищо общо с горещия шоколад, който познаваме днес. Първоначално, горещият шоколад е бил горчива консистенция, на която хората са можели да се насладят само по време на сватби и други специални поводи.

След това са се появили и нашите любими шоколадови барове

През 1842г. първият шоколадов бар е бил произведен от най-известната шоколадова компания в света.

Има логика каковите зърна да се пекат

Какаовите зърна съдържат патогени, които са вредни за човека. Освен това, вкусът на най-свежите какаови зърна няма нищо общо с вкуса на крайния продукт – шоколада.

Шоколадовото мляко е много полезно за след тренировка

Според доклад, публикуван в Световното списание за спортно хранене и упражнения за здрав метаболизъм, шоколадовото мляко съдържа много въглехидрати, които са полезни за мускулите.

Шоколадовото мляко е произведено в Швейцария

Даниел Пийтър първо направил продуктът шоколадово мляко през 1875г. На Пийтър му отнело около 8 години докато завърши рецептата. Оказва се, че именно кондензираното мляко било ключовата съставка.